zaterdag 12 september 2020

Vechten tot de dood? Niet in Leidschendam

Het is een hardnekkig misverstand, dat het ware territoriumgevecht tot de dood gevoerd moet worden. Stoor je zo'n gevecht, dan 'loopt het ook nog slecht af met de natuur'.

Nehertoren Leidschendam


Sinds het begin in 2015, heerst hier Pietje Bell (geb 2013), Pietje voor intimi (geringd PB), zoon van Anton en Antonia, het bekende paar van de klokkentoren in Rijswijk, wat dit jaar zo'n pech had.
Pietje is nu aan zijn 4e vrouwtje, vrouwtje 1 t/m 3 vertrokken naar elders.

Zijn eerste vrouwtje is Laura uit Lokeren (geb. 2014).
In de winter van 16/17 wordt zij verjaagd door vrouwtje BBS, Babs uit Leiden (geb. 2015).
Laura zet het op een zwerven en vliegt in de buurt van het Leyenburgziekenhuis Maria-1 (geb. Frimmersdorf 2011) van de Bethlehemkerk tegen het lijf.
Dat wordt een gevecht, waarbij Maria-1 het loodje legt. Maria wordt een balg in een laatje in Leiden, Laura wordt Maria-2.

Laura ofwel Maria-2 in 2019 Bethlehemkerk

Babs mag 'rustig' haar gang gaan tot afgelopen winter, dan verschijnt de Friezin (AJB geb. 2016) ten tonele en Babs pakt haar koffers. Zij verhuist naar Binn. Zaken en begint daar een geheel nieuw project met mannetje BPC (Nehertoren 2016): 3 jongen.


Babs op de Muzentoren, foto van Astrid Grossmann.

De Friezin krijgt dit broedseizoen concurrentie van een jonge Belgische dame L2 (St. Niklaas 2019), maar weet die uiteindelijk te verdrijven.
L2 komt in Katwijk Sjakie-1 (Villa Jacobus 2019) tegen, (Annelies Marijnis 11 augustus), en wordt op een van haar zwerftochten op de kiek gezet door de webcam van Watertoren Aalsmeer.


L2 op 26 augustus



Zie voor exacte data: 'Broedparen in de Regio'.