dinsdag 5 september 2017

Broedpopulatie 2017

zeker 5 broedparen


Geelrood: de broedlocaties.
Geel: veel gebruikte zitplekken.
Vraagteken: meerdere waarnemingen in het broedseizoen.
8 is hoogspanningsmast nr. 8, de meest bezette mast van de reeks richting Leiden.
De twee blauwe stippen zijn de zitplaatsen van het nieuwe paar op Scheveningen, dat niet tot broeden kwam, of misschien heel stiekem wel een mislukte poging deed.

Het broedseizoen:
maar liefst drie wissels en een aanhoudende koude noordwestenwind.

Half december is het mannetje van het centrumpaar (hier) zoek. Mogelijk heeft dat iets te maken met de dichte mist in die laatste weken van het jaar.
Het duurt drie weken, dan komt vrouwtje X8 aangevlogen met een nieuwe partner aan de staart en vliegt recht op de nestkast af. Hij landt op het rooster, een korte inspectie, later nog eens en de zaak is geregeld: het wordt broeden in Villa Jacobus.
De tweede is een vechtwissel. Maria-1 van de Bethlehemkerk wordt dood gevonden op ziekenhuis Leyenburg en opgevolgd. De laatste webcam-waarneming was op 16 januari.
De derde betreft de wissel in Leidschendam. Op 6 maart wordt door Thea van Gogh geconstateerd dat het vrouwtje is vervangen.Dan was er de wind.
De afbeelding hieronder geeft het zicht op vier van de vijf broedplekken weer gezien vanuit het noordnoordwesten. Villa Jacobus staat gericht op het oosten, dus heeft nergens last van.

De bovenste twee komen er het slechtst vanaf. Het Neher-paar maakt geen gebruik van de kast, maar legt de eieren een etage lager op het beton. Daar komt niets van terecht.
Bij een inspectie aan de klokkentoren op 6 mei worden twee gezonde vrouwtjes, een kleiner minder ontwikkeld mannetje en een niet uitgekomen ei aangetroffen. Uiteindelijk vliegen de twee vrouwtjes uit.

De  'Uitvliegtabel' even geleend uit 'Broedparen in de regio'.Webcam-pericelen

Helaas ging het project in Rijswijk niet door. Villa Jacobus deed het met een 'nepcam', consequent onbetrouwbaar en op het EWI-gebouw viel de buitencam uit.


Delft vliegt uit (mixed media)


 Zie voor uitgebreide data de pagina 'Broedparen in de regio'.

Geraadpleegde bronnen:


Waarneming.nl
Slechtvalken Rijswijk
Slechtvalkwerkgroep Zuid-Holland