dinsdag 2 mei 2017

De Watertoren, een nieuwe broedplek?

Ruud Wielinga stuurde mij onlangs een overzicht (met foto's) toe van zijn waarnemingen van verblijvende Slechtvalken op en rond de Watertoren over maart, april.
Hierbij een samenvatting met wat kleine aanvullingen.


Watertoren en 'de Gouden Bal'


Het begint met het 'Gouden Bal'-paar wat komt buurten. De afstand tot de Watertoren is 1,5 kilometer, geen punt dus. Dit paartje wintergasten zal inmiddels vertrokken zijn, wel wordt daar nog een solitair exemplaar gezien.

vrouwtje


mannetjeDan volgt een paar bestaande uit een juveniel, mogelijk geringd vrouwtje maal een volwassen mannetje. Die waren weer gauw weg. Het feit dat een van de twee geringd is kan wijzen op een potentieel broedpaar op zoek naar een geschikte nestplaats.

vrouwtjemannetjeDan volgt een solitair juveniel, mogelijk geringd vrouwtje gezien in de Harstenhoek, die wordt gepest door de Torenvalken.


En dan het nu aanwezige paar, twee volwassen vogels, dat een vaste plek lijkt te hebben aan de noordoostkant van de Watertoren.

Broeden?
De Watertoren is een plek waar heel wat vogelaars passeren, maar er is geen opmerking over bijvoorbeeld 'balts' te vinden.
Wellicht komt dat nog, of misschien is het een fluisterpaar?
Afwachten maar.