woensdag 9 september 2015

Zoek de verschillen: twee slechtvalklocaties


                     Rijswijk en Leidschendam, een vergelijking


Rijswijk, de klokkentoren.



Het stadhuis met klokkentoren (63,5 meter hoog) werd gebouwd in 1967 (ontworpen in '53-'55) door J.C. van Buijtenen. Het gebouw is sinds 2003 niet meer in gebruik.
Voorjaar 2010 vestigde zich een paar slechtvalken in de klokkentoren, gebruikmakend van een uurwerkholte van een tijdelijk verwijderde klok. Het bleek het paar te zijn wat daarvoor regelmatig op Ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam werd gezien, een verhuizing dus. Het broedsel mislukte wegens gebrek aan grind, het bekende euvel.
Een door de gemeente Rijswijk geplaatste bak op pootjes werd het volgend jaar in gebruik genomen, en sindsdien wordt er succesvol gebroed.
Vrouwtje Antonia, ongeringd; mannetje (Z3) Anton, geboren in 2008 TataSteel/Hoogovens Velsen-Noord.

Website: Thea van Gogh  


Leidschendam, de Nehertoren.



De Nehertoren is onderdeel van het Dr. Neherlaboratorium, gebouwd in 1955 door architect S.J. van Embden.
Van 2008 tot 2010 vond een grootse verbouwing plaats tot appartementen voor ouderen. De 52 meter hoge toren bleef hierbij ongemoeid.
In het voorjaar van 2015 vestigde zich hier een paar slechtvalken, opgemerkt door Mark Zevenbergen .
Man (PB) 'Pietje Bell', geboren in 2013, zoon van het Rijswijkse paar. Vrouw, geboren 17 april 2014 Lokeren in België. Na een mislukte broedpoging op het onderste plateau, werd door de 'Slechtvalkwerkgroep' een kast geplaatst op het bovenste plateau.







Bovenstaande afbeelding geeft de broedhoogten aan. De onderste pijlen wijzen op de door de valken gekozen broedplekken. De bovenste pijlen op de daarna aangebrachte broedvoorziening.


Ingrediënten van een territorium
A= de broedplek, inclusief opstapje (bijgebouw) en vijver.
B= winkelcentrum: duiven!
C= het aanliggend stadsparkje met slootje(s): badruimte.
Stippen: populaire zitplaatsen

Ondertussen rijst de vraag, of het Rijswijkse paar werkelijk wel afkomstig was van Antoniushove.
De Nehertoren ligt meer voor de hand: verhuizing na een verstoring door bijvoorbeeld een uitzicht-fotograaf. Eerste broedpoging Antoniushove, de tweede Nehertoren?