dinsdag 30 december 2014

Op stap met X8

Herman van de Meer hield in 2013 nauwgezet de bewegingen en bezigheden bij van het slechtvalkenpaar, vanuit zijn woning in de Rivierenbuurt. Een aantal keren, dagen sloten zijn waarnemingen mooi aan op die van mij, waarvan hier een voorbeeld: 11 december 2013 ofwel 11-12-'13.


Zicht op de torens. De eerste links is 'OJU' (foto Herman van der Meer).

X8 en UA op 11-12-'13. OJU= Oud Justitie (de broedrots), OBI= Oud Binnenlandse Zaken.
Bovenstaande grafiek heeft veel weg van een gezelschapsspel, want dat heb je in deze tijd.
Het stelt voor, de bewegingen van vooral vrouwtje X8 van Wijnhavenkwartier, waarin de broedrots, naar de kerk en terug. Voor de afstanden zie het plaatje hieronder.

afstanden OJU-kerk-Vredespaleis.
Globaal gezien is het een heen-en-weertje van het vrouwtje, het mannetje is vooral afwezig.
Terwijl het vrouwtje het liefst dichtbij de broedrots blijft is het mannetje de vrijbuiter. Hij gaat makkelijker wat verder weg, je ziet 'm dan ook wat minder op de vaste plekken. Mannetje-1 had Scheveningen-haven, de zee en Wassenaarse duinen als favoriet jachtgebied, in het najaar nam hij het vrouwtje ook wel eens mee. Of mannetje-2 (UA) er ook een buiten-territoriaal jachtgebied op na houdt is mij nog niet duidelijk.

8.08u
Het vrouwtje verschijnt in beeld, zij komt van de slaapplaats. Even later vliegt X8 naar de kerk, de slaaptrek is gaande. Voordeel van de torenspits is, dat je vanaf het kruis 360 graden kan rondkijken: meer kansen dus. De gebouwen in het Wijnhavenkwartier bieden die faciliteit niet, je kan hoogstens op een hoekje gaan zitten!  

9.14u
Terug op OJU en tijd om te gaan eten, kokmeeuw of zoiets.

foto Herman van der Meer
10.38u
Weer terug naar de kerk. Net gegeten, dus is het tijd om in bad te gaan. Daarvoor dient het Willemspark, het villapark rond Plein 1813. Dan volgt het langdurig poetsen. Vanwege de zuidoostenwind zit de vogel aan de noordwestkant en heeft zicht op het Vredespaleis, waar je lekker kan richeltje zitten. Maar vandaag niet.

12.55u
Terug op OJU: niks doen, een typische slechtvalkbezigheid. Om 14.19u verschijnt ook het mannetje.

15.36u
De avondslaaptrek. Nu samen naar de kerk, dat wil zeggen, Herman ziet ze gelijk weggaan, maar ze komen hier na elkaar aan, eerst het vrouwtje.

het mannetje arriveert

op jacht, vrouwtje links (montage)
 
Het is gelijk raak, hij heeft beet en zij later ook. Zij vliegt haar prooi, mogelijk een duif naar OJU, typisch voor X8. Hij eet gewoon daar waar hij de prooi pakt, op de kerk dus.

16.48u
X8 vliegt op van OJU, richting Turfmarkt, mogelijk de slaapplaats. Het mannetje blijft hier hangen tot 17.15u en vliegt dan in het donker richting OBI.

zij op het kruis, hij op de haak, het bekende winterbeeld


Met dank aan Herman van der Meer